OLIVER OLI 74 GÖMME REZERVUAR SORUNLARI

Yeni evimiz için 2009 da satın alıp kurduğum OLIVER marka gömme rezervuar bu kadar yıldan sonra kelimenin tam anlamıyla su koyverdi. Önce hafiften başlayan su kaçırma sorunu haftalar içinde büyüdü, büyüdü, günün birinde şarıl şarıl akıtmaya başlayınca bana koları sıvayıp girişmek kaldı.

Bu aleti özellikle seçmedim. Vitrifiye malzemeleri satın almak için girdiğimiz Kozyatağı Vitra mağazasında bu vardı, bir sürü başka malzeme arasında bunu da aldık. Ama Türkiye koşulları işte, artık ne orada o mağaza var, ne de bu markanın servisi, yedek parçası, hiç bir şeyi yok.

İş başa düştü. O mağazadan bu ürünü bir tek ben almadım herhalde. Bu kadar uğraştım, bari birilerine daha faydası olur diye yazıyorum, hem de resimli roman gibi.

ADIM ADIM SÖKÜM İŞLEMLERİ

Üzerinden 11 yıl geçmiş, montajını,bağlantılarını kendim yapmıştım ama hatırımda kalan hiç bir şey yok. Aradığım servisler “biz onu bilmeyiz abi, komple değiştirmek lazım” diyorlar. Neyse başlayalım bakalım, içini açınca ne çıkacak göreceğiz.

Baktığımızda gördüğümüz bu kapaktan ibaret. İlk olarak bunu nasıl açacağımızı bulmamız lazım. Bu arada su şarıl şarıl akıyor, üst makamlarca evin suyunu kesmemize de izin verilmedi.













Bu kapakların aşağı yukarı itilerek açıldığını biliyordum ama bu sağdan sola doğru çok güçlü iterek açılıyormuş. Nazikçene aşağı yukarı, sağa sola çekiştirip, aman bir şey kırmayayım derken epey bir uğraştırdı. Sonunda gözümü karartıp sola doğru asılınca açıldı.











Kapağı açınca karşılaştığımız manzara bu. Tam ve yarım boşaltmayı sağlayan iki tane kaldıraç görülüyor. Bunu arkaya bağlayan sağlı sollu birer plastik kilit çubuğu var.













Bu sabitleyici kilitler yarım tur döndürülünce arkadaki yuvadan kurtuluyor. Ancak bu çevirme işlemi sırasında arka yuvanın da dönmemesi için yan tarafında görülen kulağından tutmak gerekiyor.













Sabitleyici çubukları çıkartıyoruz. Bunların içine girdiği arkadaki boru şeklindeki parçalara dübel diyeceğim. Çubukları dübellerin içinden çekip çıkartıyoruz.














Şimdi bu ara paneli çıkartacağız ama buna bağlı kaldıraç itici çubukları var, onları çözmemiz lazım. Ben ilk seferinde (bu işi birden fazla yapmak zorunda kaldığımı itiraf edeyim.) aşağıdaki fotoda görülen yuvalardan çıkartarak yaptım bu işi. Ama bu bağlantıyı çözmek için daha doğrusunun biraz daha berideki yuvalardan çıkartmak olduğunu anladım.














































Artık ara paneli yerinden çıkartmaya engel olan bir şey kalmadı

Şimdi sıra karşımıza çıkan üzeri resimlerle bezeli kapağı çıkartmakta. Bu kolay, vida filan yok, üst tarafındaki mandalı sıkıp çekiyorsunuz, geliyor.


Üzerinde bunun da arkasında kalan şeylerin nasıl sökülüp takılacağına dair açıklayıcı şekiller var. Biraz kafa yorulursa işe yarar açıklamalar. Benim burada fotolarla anlattıklarımı çizmişler.

Sıra geldi kasayı çıkartmaya. Bunu bağlayan dört vidayı gevşetip çıkartmamız gerekiyor.















Artık kasayı da çıkartıp bir kenara koyabiliriz. Vidalar ve başka parçaların arkadaki aralıklara, hazneye, klozetin içine düşmemesi için çok çok dikkatli olmak gerekiyor. Sonuçlar çok üzücü olabilir, hani yedek parçası bulunmuyor diyoruz ya.

Karşımızda kaldıraç mekanizması. iki parça halinde, üst parçada kaldıraç salıncakları var. Alttaki de destek parçası. 














Üst mekanizmayı arka duvara bağlayan sağlı sollu iki ayak var. Bu duvardaki yuvalara giriyorlar. Bu ayakları aşağı doğru kaydırarak yuvalarından çıkarınca mekanizmayı çekip çıkartabiliyoruz. Bu fotoda alt destek parçası görülmüyor, çünkü ben hatalı sıralama ile önce onu çıkartmıştım. Siz öyle yapmayın, önce üst parça çıkacak.

Üst kaldıraç mekanizmasını çıkarttık.


















Üst mekanizma çıkartıldıktan sonra destek plakasının bağlantıları ortaya çıktı. Bunda da sağlı sollu iki ayak var, destek plakasını arka duvara bağlıyorlar. Öndeki sağlı sollu iki klips de plakayı haznenin ön duvarına bağlıyor. Klipslerin mandallarını sıkıp yukarı çekince ön taraf serbest kalıyor.

Bir de sol taraftaki bu mavi mandal var, mekanizmayı dipteki kılavuz kanalına sabitliyor. Bunu sağa doğru iterek serbest kalmasını sağlıyoruz. Artık destek plakası sadece arka duvara bağlı durumda.

Destek plakasını arka duvardan kurtarmak için ön kenarını yukarı doğru kaldırmak gerekiyor. O zaman ayaklar yuvalarından çıkıyor.

Destek plakasını da çıkardık. Fotoda üst mekanizmanın hala orada olduğuna bakmayın. Yukarıda anlatıldığı gibi doğru sıra ile söküldüğünde, o daha önce çıkartılmış olacak.

Gelelim boşatma mekanizmasına. Bunu arka duvara bağlayan mavi renkli bir şerit var, ucundaki mandal ile arka duvardaki bir yarığa sabitlenmiş durumda. Bunu biraz aşağı bastırıp kendimize doğru çekince oradan kurtuluyor.














Şimdi boşaltma mekanizmasını çekip dışarı alacağız. Doğrusu, arkadaki mavi tutacak ile birlikte tutup çekmek ama ben fotoları çekerken bunu bilmediğimden mekanizmayı iki parça halinde çıkartmak zorunda kaldım. Önce hortumundan kurtularak üst parçası geldi.

Boşaltma mekanizmasının üst parçası geliyor. Aslında birlikte çekmem gereken mavi şerit arkada duruyor. Onu da tutup birlikte çekmek gerekiyordu. Bu çıkartma işlemi sırasında mekanizmayı yana yatırıp ucunu dışarı aldıktan sonra gerisini çekmek gerekiyor.

Üst parça hortumundan çıkıp kurtularak geldi, şimdi, de önceki adımda tutmayı ihmal ettiğim mavi şerit ile birlikte mekanizmanın içeride kalan alt parçasını çıkartıyorum.









Boşaltma mekanizmasının alt parçası bu. Bunun siyah hortumla bağlı olduğu üst parça da ardında görülüyor. ;ki parçayı sıkı geçme hortum ile tekrar birleştirelim.








Birleştirilmiş boşaltma mekanizması böyle. Alt tarafında su sızdırmakla suçladığımız boşaltma contası görülüyor.











Yalnız daha bitmedi. Haznenin içinde hala boşaltma mekanizmasına ait bir şeyler var. Aşağıdaki fotoda görülen kanal parçası. Bu kanal, boşaltma contasını daha da aşağıdaki deliğe yönlendiren bir kılavuz görevini yerine getiriyor.

Bunu haznenin ön ve arka duvarlarına bağlayan ikişerden 4 adet erkek/dişi kızak var. Fotoda bulardan arka taraftakilerin yerlerine oturmamış oldukları görülüyor. Bunu da düzeltmek lazım.

Klavuz kanalının doğru montajı böyle olacak.

















Kılavuz kanalı da çekip çıkartıyoruz. Bunun için sağ taraftaki mavi çubuktan çekip çıkartmak mümkün olmalı ama, sıkışmış olduğu için öyle olmadı, kolumu sokup tutup çekerek çıkartmak zorunda kaldım.






Her şeyi iç içe koyup birleştirdiğimizde mekanizmanın yamamı böyle görünüyor.

















Haznenin dibi de artık böyle görünüyor. Bu deliğin kenarlarının da kireçten pislikten arınmış durumda olması gerekiyor. Onun için temizliğini de yapıyoruz.

KILAVUZ KANAL ONARIMI

Çıkarttığım kılavuz kanalın kenarında bir çatlak olduğunu gördüm. Tamamiyle kırılmadan onarmak gerek. Temizleyip, çift komponentli epoksi yapıştırıcı ile tamir ettim.













CONTA DEĞİŞİMİ

Şu contaları değiştirip bir bakalım şimdi. Contayı bu plastik sabitlericiyi yarım tur çevirerek çıkartıyoruz.

Contaya ulaştık ama şimdi sorun bunun yerine takacağımız bir eşdeğerini bulmak. Zira orijinal Oliver parçaTürkiye’de yok. Ölçülerini alıp bir başka markanın contasının uyup uymadığına bakacağız.


























İç çap 23 mm, dış çap 64 mm olması gerekiyor. Elimde dış çapı 62 mm olan var, onu deneyeceğim.



Bir de internetten tam ölçülerde bunu buldum, ama o gelene kadar elimdekini denemek istiyorum.









CONTA DEĞİŞİKLİĞİNDEN SONRA

Şimdi hazne dolana kadar sızdırma yok, ama dolduktan sonra kaçırmaya başlıyor. Sorun doldurma vanasının sürekli akıtması değil, zira şamadıra hazne dolunca suyu kesiyor, bunu görebiliyorum. Bir başka yerden, büyük ihtimalle sıkı geçme dediğim o hortumun kenarlarından sızıntı yapıyor.

Emin olmak için hortumun üst ağzını bir kör kapak ile tıkayıp mekanizmayı yerine koydum. Hazneyi doldurdum, şimdi sızıntı olmadığına göre tahminimde yanılmamışım. “Sıkı geçme” artık sıkı geçme özelliğini kaybetmiş.

ESNEK HORTUM BAĞLANTISININ ONARIMI











Sızdırmazlığı sağlamak için hortumun üst parçaya bağlandığı tarafını iki tur sardığım 1 mm lik tek damarlı elektrik kablosu ile boğdum. İyi görünüyor. Eğer ileride gevşerse, bu defa hortum kelepçesi ile sıkacağım. Ama onlar da paslanıyor. Neyse onu da o zaman düşünürüz.

BOŞALTMA MEKANİZMASI ONARIMI TAMAM

Bütün bu işlemlerden sonra yeniden montajın nasıl yapılacağını anlatmaya gerek görmüyorum. Yazıyı sondan başa doğru izleyerek ilerlemek yeterli.

Boşaltma mekanizması bu yaptıklarımdan sonra sorunsuz çalışıyor. Tam eşdeğer conta da elime geçti ama ilk taktığım conta iş görüyor şu anda.

DOLDURMA MEKANİZMASI AYARI

Açmışken daha az su ile çalışması için şamandıra ayarını değiştireyim dedim.

Doldurma mekanizması sağ tarafta biraz kuytuda kalıyor. Sarı renkli olan şey şamandıra. Bunu daha aşağıya indirecek şekilde ayarını değiştireceğim.




Bunu çıkartabilmek için önce doldurma kortumunu rakorunu gevşeterek çıkartmak gerekiyor. Anahtar ile gevşettikten sonra el ile sökülebiliyor.














Mekanizmayı, musluğu duvara bağlayan açık ağızlı kelepçeden yukarı doğru çekip çıkarıyoruz. Ondan sonra yan yatırarak dışarı alınabiliyor.














Vidalı ayar çubuğunu el ile çevirerek şamadırayı dibe yaklaştıracak şekilde öteliyorum. 5 cm ileriye alınca her seferinde 2 litre daha az su harcayacağız.
















Doldurma mekanizmasını da tersine sıra ile ilerleyerek tekrar yerine takıyoruz. Tabi bu işlemi boşaltma mekanizmasını sökmeden yapmak mümkün değil.

SONUÇ

Üşenmedim yazdım. Umarım birilerinin işine yarar, o da olmazsa 5-6 yıl sonra yine bir sorun çıkar sökmek zarında kalırsam – ki bu kesin – kendim yararlanırım. 11 yıl önce kendi monte ettiğim alet hakkında zerre kadar bir şey kalmamış aklımda, her şeyi yeniden keşfetmek zorunda kaldım. Burada tek seferde olmuş gibi anlattığıma bakmayın, iki gün içinde üç defa söküp yeniden takmak zorunda kaldım. Nedenini anlatsam ayrı bir yazı konusu olur, bu kadar rezervuar muhabbeti yeter şimdilik. Elektroniğe dönelim hadi.

Bu yayının sonu -Selçuk Özbayraktar Kasım 2020