Bu yayın biraz yakınma, biraz uyarı niteliğinde olacak.
Evlerimizde mobilyalar dışındaki nereyse her şey irili ufaklı elektrikli aletler. Buzdolapları, TV ler, çamaşır bulaşık makinaları, fırınlar kombiler … Bunlar arızalanınca servis çağırıyoruz. Şurası bozulmuş, abi bunun beyni yanmış komple değişmesi gerekiyor vb. ne derlerse tamam deyip paralarını ödeyip bir de teşekkür edip gönderiyoruz.
Bende son zamanlarda bu arkadaşların nasıl çalıştıklarını daha yakından izlemek gibi bir saplantı oluştu. Emeklilikten dolayı başıma iş almaktan kaçınmadığımdan olsa gerek.
Sanki hayatımızda huzur bozacak şey kalmamış gibi, bir de bunu kurcalayıp asabımı iyice bozdum. Sizler de bir konuda daha “pimpirikli” olmayı göze alıyorsanız yazının devamını okursunuz. Yok, dert edecek yeteri kadar şey var zaten diyorsanız boş verin, başka şeylere bakın.
Bunlar ne biliyor musunuz? Son iki yıl içinde eve çağırdığımız servis elemanlarının kombi, çamaşır makinası ve bulaşık makinalarından bozuk diye çıkarıp değiştirdikleri, her biri için de fazladan 70-100 TL arası para aldıkları sıcaklık sensörleri ve termostatlar. Gerçek fiyatları 15-25 TL.
Bunlar malzeme kutularıma sığacak küçük şeyler olduğu için elimin altındaydı, çıkartıp fotolarını çektim. Bunların dışında bana vermedikleri “beyin” dedikleri elektronik kontrol kartları, çeşitli solenoid vanalar, türlü çeşitli parçalar var.
Bunlardan yukarıdaki fotodakiler ve kontrol etme fırsatı bulabildiklerimin tamamının aslında sağlam durumda olduğunu gördüm.
Basit bir temizlik, bir sigorta değişimi ile halledilebilecek arızalarda dahi parça değiştirdim diyerek kazıklamayı neredeyse standart bir yöntem olarak bellemişler. Üstelik değiştirdikleri 15 liralık parça için 75-150 lira almaları üzerine tuz biber ekiyor. Bağlı oldukları şirketle aralarındaki gelir paylaşımı mekanizmalarını bilmiyorum, böyle bir zanaati olan arkadaşların günlük kazancının 500-600 TL civarında olmasına da itirazım yok. Gelen arkadaşların limuzin ile gezmedikleri belli. Ama benden 30 dakika için, içine parça falan sıkıştırıp en az 250 TL alıyorlar.
Hiçbir meziyetleri olmadığı halde para içinde yüzen adamları gördükçe, hiç olmazsa belli konularda bilgi ve beceri sahibi olan bu arkadaşlara haklarını fazlasıyla vermeye meyilliyim. Ama her seferinde beni kazıklamalarından da artık bezmiş durumdayım.
Bazılarına ters davranmaya da başladım, ama gün geçtikçe sabrımı daha fazla taşırmaya başladılar.
Son olarak çamaşır makinası suyu ısıtmamaya başladı. Gelen arkadaş elektronik kontrol kartını söküp eline aldı, bakıp “üff bunun üzerindeki yollar incelmiş !” dedi. Hani ben de bakayım dedim, gösterdiği yerde hiçbir anormallik yok. “Abicim soğuk lehim var, çatlamış” dedi. “Bende havya var lehimleri tazeleriz”, deyince, mesleğimin ne olduğu muhabbetine geldik. Neyse, lehimler tazelendi, tabi durum değişmedi.
“Abi sensör arızalanmış, değiştireceğim” dedi. çıkardığı sensörü alıp, ölçtüm, sağlamdı. Bu arada o da yeni sensörü takmıştı. “O sensör özelliğini kaybetmiştir” dedi. Makinayı çalıştırdı, suyun ısınması vakit alacağından beklemedi, “bu oldu artık sorunu yok” dedi, çaresiz değişen parça için de fazladan eklenen 100 TL ile birlikte 150 TL tutan parasını verdik gitti. Ve su yine ısınmadı. Sinirlendik, arayıp durumu bildirince, “o zaman arıza beynindedir, o da 700-800 Lira” dedi. Makinanın yenisi zaten 2500 Lira.
Bu arada söz konusu NTC bu :
Bu parça N11.com da 24 ila 28 TL arasında fiyatlarla satılıyor.
Adamı tekrar arayıp makinayı onaramadığını, çıkarttığı parçanın da aslında sağlam olduğunu söyleyip paramızı geri istedik. 100 TL parça parasını iade etmeye razı oldu, çıkma NTC yi de kendisine kargolayacağım.
Ama bitmedi, hani bu sefer ben de her zamanki gibi kendim onarmaya girişmeyip, herkes gibi ustalar çağırıp yaptıracağım ya işimi, internetten Siemens Yetkili Servisini buldum ve çağırdım.
Geldiler, 10 dakika içinde rezistansın arızalı olduğunu tesbit ettiler -ki bu iş bir çocuk oyuncağı. Ondan sonraki 15 dakikada da rezistans değişti, makina çalıştı, artık sorun yok.
Ama sorun başka yerde, değişen rezistans için 520TL ödedim, artı 50 TL servis ücreti.
Rezistans da bu.
Bu da N11.com da 65 ila 105 TL arasında fiyatlarla satılıyor. Nasıl, kazığımız iyi geldi değil mi? Şeker ve tansiyon için iyi şeyler değil bunları kurcalamak.
Kolları sıvayıp biraz ıkınıp sıkınarak makinayı sırt üstü devirsem, biraz “acaba vidası nerede, sıkışmış bu, nasıl açılıyor bu … ” problemleri ile boğuşsam 500-600 TL yi kurtarabilir miydim? Kurtarırdım, ama rezistansı söküp yenisini sipariş etmek, gelene kadar makinayı o durumda iki gün bekletmek, bu yaşta eğil doğrul kan ter içinde kalmak, hanımın “herkes nasıl yaptırıyorsa sen de öyle yaptırsana !” azarlarına maruz kalmak…
Değer mi ? Bilemedim, ama can çıkar huy çıkmaz, ben gene kendi onarımlarımı yapmaktan geri durmayacağım.
Evet, bu yaşamakta olduğumuz benzer olaylardan bir örnek. Blog yayınları arasında başkalarını da görebilirsiniz. Gömme rezevuar onarımı örneğin.
Herkesin herkesi kazıklamaya çalıştığı, kimseye arkamızı dönemediğimiz bir ülkede yaşıyoruz. Birilerine de güvenebilmeyi ne kadar özledim.
SONUÇ
Doğrusu bu yaşananlardan işinize yarayacak bir öneri çıkartamıyorum. Kendim ve elinden böyle işler gelenler için “kendiniz el atın, internetten her türlü yedek parça bulunuyor, bir iki günde de kapınıza geliyor” diyebilirim. Diğerleri için de, hiç olmazsa değiştirilen parçaların fiyatlarını anında internetten sorgulayıp pazarlığınızı yapın diyeceğim.
Bütün firmaların yetkili servislerinin hizmet kalitesi tatminkar oluyor, ama fiyatlar yukarıda anlattığım gibi.