SAMSUNG SMART TV ONARIMI

Oğlum’un 55″ Samsung smart TV si, artık 7-8 yaşlarında olmalı. arızalanıp hiç açılmaz hale geldi.

Servise vermeden önce, elektrikli ev aletlerimiz arızalandığında her zaman yaptığım gibi önce kendim bakmaya karar verdim. Çok kolay bulunan bir güç kaynağı arızası olduğunu belirleyip onardım.

Çok basit bir teşhis ve onarım da olsa, kısaca anlatıp kayda geçireyim.

TV TİPİ

İLK ADIM TEŞHİS

Televizyon daha önce de ilk açılışta röle tıkırtı sesleriyle tekleyip arıza geliyor sinyalleri vermişti. Birkaç hafta sonra da tamamiyle öldü.

Bu durumda, daha açmadan bir güç kaynağı sorunu olduğu tahmin edilebiliyor. Güç kaynağı arızaları da kolay tesbit edilip giderilen arızalar oluyor.

Televizyonu yüz üstü yatırıp arka kapağını açmakla işe başlıyoruz.

İçerisi çok kalabalık değil. İlk müdahale edilecek modülleri kolay erişilebilecek şekilde yerleştirmişler. İlk bakacağımız güç kaynağı sağ tarafta görülüyor. Buna gelen tüm kabloları çıkartıp, önce giriş sigortasını multi metre ile kontrol ediyoruz. Bu kontrolda sigortanın sağlam olduğunu gördüm.

Besleme kablosunu takıp enerji verdim. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; besleme kablosu takıldığı andan itibaren devrede 220 VAC ve 300 VDC gerilimler dolaşmaya başlıyor.

Ana doğrultucu orta üst taraftaki soğutucunun üzerinde. Bunun ortadaki iki ayağına 220VAC gelmesi, dıştaki iki ayakta da doğrultulmuş haliyle 308 VDC civarında gerilim okunması gerekiyor.

Multimetre ile yapılan ölçümler doğrultucuya 220 VAC gelmediğini gösteridi. Bundan sonra ki adım besleme kablosunu çıkartıp plaketi yerinden sökmek oluyor.

Ele aldığım plakette multimetre ile 220VAC den doğrultucuya kadar gelen yolları kontrol edince bir noktadan sonra kesinti olduğunu gördüm. Kesintinin olduğu bölgede korozypna uğramış iki tel köprü görülüyordu. B köprülere multimetre probu ile dokununca her ikisi de deliğe giren uçlarından kırılıp ayrıldılar.

Arıza kaynağı bulundu. Başka kopukluklar da olabilir ama önce bu iki köprüyü yenileyip bir kontrol edelim. Şanslı isek başka bir şey çıkmaz.

ONARIM

Onarım basit. Paslanıp çürümüş köprüleri çıkartıp yenilerini lehimledim. Plaketi temizleyip yerine taktıktan sonra beslemesini verdim. Dorultucu uçlarındaki gerilim ölçümlerini tekrarladığımda hem 220VAC hem de 308 VDC gerilimlerin bulunduğunu gördüm.

Baştan çıkartmış olduğum konnektörleri de yerlerine taktıktan sonra tekrar enerji verdiğimde TV sorunsuz olarak çalışmaya başladı.

SONUÇ

Ev aletlerinde -özellikle TV lerde- zamanla içilerinde biriken ev tozu ve nemin etkisiyle yüksek gerilim barındıran kısımlarında korozyon ve kısa devreler oluşuyor. 8-10 yıllık bir kullanımdan sonra soğutma amacıyla bu devreler üzerinden akmasına izin verilen hava akımı toz birikimine, bu toz da nem tutarak bir birine temas halindeki farklı metallerde korozyona yol açabiliyor. Neyse ki bunlar gözle yapılan bir kontrolda dahi belirlenebilen kolay giderilen arızalar oluyor. İşin en zor kısmı açıp kapamak, ama bazan derinlere erişmek de gerekebiliyor.

Bir mangal partisini hakettik sanırım.

Bu yayının sonu – Selçuk Özbayraktar Ekim 2020